Osana RuoKasvu-hanketta Lomalaidun järjestää yhteistyössä Perho Pron ja ELO-Säätiön kanssa ruokamatkailun kehittämispäiviä vuosina 2019-2020 eri puolella Suomea, joista ensimmäinen pidettiin Puumalassa, Saimaan rannalla, viehättävässä Sahanlahti Resortissa 10.9.2019.

Ensimmäinen kehittämisteema pureutui maaseudun matkailuyrityksissä melko yleisen perinteisen pitopöydän tuunaamiseen uudella twistillä tähän päivään kuitenkin perinteitä myös kunnioittaen. Nykyajan asiakkaan odotukset ja mieltymyksetkin ovat muuttuneet vuosien saatossa. Nyt arvostetaan määrän sijasta laatua ja erilaiset kasvipohjaiset vaihtoehdot ovat lisänneet suosiotaan. Yksi asia, josta ei edelleenkään haluta tinkiä on maku. Eikä tingitty nytkään. Pitopöytä valmistettiin yhdessä tehden Perho Pron Olli Takasen johdolla ja ammattimaisella opastuksella. Ensin perehdyttiin reseptiikkaan ja siinä käytettäviin lähialueella tuotettuihin raaka-aineisiin. Sahanlahti Resort sopi ruokamatkailun kehittämispäivään enemmän kuin hyvin, sillä se on yksi tämän vuoden Hungry for Finlandin Ruokamatkailukilpailun voittajayrityksistä yhdessä kolmen muun Saimaa Gastronomy-verkostoon kuuluvan ruokamatkailuyrityksen kanssa. Menut kussakin yrityksessä rakentuvat kausituotteista ja siksi pöydän antimet vaihtuvat vuodenaikojen ja jopa päivän sään mukaan. Kehittämispäivän  osallistujat pääsivät kuulemaan myös Sahanlahden tarinaa ja yhteistyöstä paikallisten tuottajien ja matkailuyritysten kesken yrittäjä Jaana Kuivalaiselta.

Hyvä ruokamatkailutuote pitää sisällään aina tarinan ja sillä voidaan lisätä tuotteen kiinnostavuutta ja korostaa paikallisuutta ja elämyksellisyyttä. Päivän aikana mietittiin yhdessä Vuoden Tarjoilija 2019 Heidi Martikaisen kanssa myös tarinallistamista ruokien ja juomien esillelaiton ja kattauksen kautta. Myös tarjoilupaikka ja maisema ympärillä voivat osaltaan tukea tarjoilun tarinaa ja näin on mahdollista luoda vierailleen kokonaisvaltaisia elämyksiä ja muistoja. Tarinat herättävät tunteita ja kiinnittävät matkailijan osaksi paikan tarinaa.

Päivään osallistuneilta yrittäjiltä kerätty palaute on ollut positiivista ja työskentelytapa koettiin antoisaksi:
”Hyvä seura, matkailuyrittäjien ryhmässä saa aina uusia vinkkejä toinen toiseltaan. Myös tieto, kuinka yrittäjät käyttivät lähialueen raaka-aineita hyväkseen oli kiinnostavaa.”
”Uusi reseptiikka, esille laitto, raaka-aineet, mukava ryhmä”
”Yhdessä tekeminen on aina mukavaa, sopivasti teoriaa ja paljon käytäntöä”
”Oppia uutta ja tavata muita ruoan parissa työskenteleviä ihmisiä. Uudet reseptit ovat aina tervetulleita”

Kiitos kaikille mukana olleille!
Katso käytetyt reseptit täältä: Moderni pitopöytä reseptit

Seuraava osallistava Ruokamatkailun kehittämispäivä pidetään 3.3.2020 Uudenmaan alueella.
Teema kevään päivässä on Aamiaistuote ja asiakasodotukset. Lisätietoja tulossa!

Kuuntele aiheesta myös podcast: Kutkuttavan maukasta ruokamatkailua