Ajankohtaista

Isokenkäisten Klubilla viihdytään

Isokenkäisten Klubilla viihdytään

Pääsin tutustumaan elokuussa rajavyöhykkeen tuntumassa Kuusamon Särkiluomalla sijaitsevaan Isokenkäisten Klubiin. Minua oli vastassa iloiset ja aktiiviset siskokset Katja Vira ja Sirpa Kämäräinen, jotka ovat jatkaneet vanhempiensa 1970-luvulla perustamaa matkailuyritystä ja toimineet itse päätoimisina matkailuyrittäjinä vuodesta 2006. Yrityksen toiminta-ajatuksena on tuottaa… Lue lisää

Kansallinen ruokamatkailustrategia on päivitetty

Kansallinen ruokamatkailustrategia on päivitetty

 Kansallinen yhteinen ruokamatkailustrategia on päivitetty Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen! Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö, ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 on vuoden 2015-2020 strategian ensimmäinen päivitys. Strategian toimenpidekokonaisuuksia ovat vastuullinen… Lue lisää

Ruokamatkailun kehittämispäivä teemalla kalatuotteet, pidettiin Teijossa

Ruokamatkailun kehittämispäivä teemalla kalatuotteet, pidettiin Teijossa

Lomalaidun ry vastaa valtakunnallisesta ruokamatkailun kehittämisestä ja edistämisestä osana Ruokavienti Kasvuun-hanketta. Päätavoitteena on parantaa maaseudun matkailuyritysten ruokapalvelujen myyntiä ja kannattavuutta sekä kehittää yhteistyötä alan toimijoiden kesken. Lomalaidun on järjestänyt kolme erillistä ruokamatkailun osallistavaa workshop-päivää yhteistyössä ravintola-alan pitkän linjan ammattilaiskouluttajan Perho PRO:n ja ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön, ELO-säätiön kanssa. Viimeisin osallistava workshop pidettiin 25.8.2020 Teijon ruukkikylässä. Paikaksi valikoitui  meren rannalla sijaitseva kaunis Villa Seaview. Sain vinkin villasta paikallisen elinkeinoyhtiö YritysSalon avuliaalta Maija Pirvolalta. Päivä oli tuttuun tapaan suunnattu maaseudun matkailuyrityksille, joilla löytyy intoa ja halua kehittää omaa ruokamatkailutuotettaan ja osaamistaan. Olimme valinneet teemaksi kalatuotteet, koska suomalaisella puhtaalla kalatarjonnalla voidaan tehdä todellinen läpimurto myös ruokamatkailussa ja hyviä tuotteita kalankin ympärille tarvitaan lisää. Ruokamatkailun tuotesuosituksissa on myös mainittu paikallinen kestävä vaihtoehto, villikala ja sen käyttö matkailijan lautasella. Tutustu täältä laajemmin ruokamatkailun uudistettuihin tuotesuosituksiin . Perho PRO:n Olli Takanen veti keittiöosuuden tutulla ammattimaisella ja rauhallisella otteellaan. Pääroolissa valmistamisessa oli kuitenkin eri puolilta maata tulleet maaseudun matkailun edustajat. Vuoden tarjoilija 2019 Heidi Martikainen kattoi ja ideoi kauniin teemaan sopivan pöydän, jonka katteessa puu - ja kivi materiaaleina olivat hyvin esillä. Elokuun kukka, auringonkukka koristi näyttävästi luontoa mukailevaa pöytää. Pääsimme  kehittämispäivän osallistujien kanssa tutustumaan sekä Teijon ruukkikylään että Mathildedahliin. Paikallinen kalastaja Kala-Tovin Ville Toivonen esitteli melkoisen laajaakin toimintakenttäänsä.  Kala-ToVilla on tarjolla paikallista kalaa, kalastus- ja ruokamatkailupaketteja, kalasta tehtyjä koruja sekä se tarjoaa myös kala-alan asiantuntijapalveluita. Ruokamatkailuun on helppoa sitoa koukuttavia tarinoita, ja niitä kalastajalla ja ruukkikylässä riittää. Tutustu Kala-ToViin enemmän täältä. Ruukkikylät ovat keränneet tänä kesänä ennätysmäärän kotimaisia matkailijoita ja suosio on ollut suuri. Enkä ihmettele miksi. Ruukkikylässä oli kuin olisi tullut keskelle satukirjaa, ja samalla ajassa taaksepäin. Tammien ja jalavien reunustamat tiet kuljettivat matkailijan kävellen tutustumaan kylän puoteihin, käsityöläisiin ja kahviloihin. Hotel Mathildedahlia pyörittää Krista Gustaffsson tiimeineen ja kertoi meille käsintehdyn pastan olleen tämän kesän hitti heillä, kun jono kiemurteli ulos saakka. Tutustu Hotel Mathildedahliin enemmän täältä.  Palaute päivästä on ollut positiivista ja yrittäjät kokevat, että vastaaville päiville, yhdessä tekemiselle, verkostoitumiselle ja uusille ideoille on tarvetta. Samaa mieltä olen minäkin. Lämmin kiitos mukana olleille. -Anne Saaristolaispöydän reseptejä.   Lue lisää

Vuoden Kellokas ja Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys

Vuoden Kellokas ja Vuoden kehittyvä maaseutumatkailuyritys

Vetovoimaisia esimerkkejä maaseudun matkailukohteiden monipuolisuudesta sekä vahvasti alueen elinvoimaa, lähiluontoa ja lähiruokaa esiin tuovista matkailukohteista löytyy valtavasti jokaisesta maamme maakunnasta. Näistä esimerkkeinä ovat 10.6.2020 valtakunnallisilla maaseutumatkailun palkinnoilla palkitut matkailuyritykset Härkäniemen Tuvat Etelä-Savon Mikkelissä Etelä-Savossa ja Luomajärven Hevoskievari Ikaalisissa Pirkanmaalla. Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n vuosikokouksessa… Lue lisää