Lomalaidun ry vastaa valtakunnallisesta ruokamatkailun kehittämisestä ja edistämisestä osana Ruokavienti Kasvuun-hanketta. Päätavoitteena on parantaa maaseudun matkailuyritysten ruokapalvelujen myyntiä ja kannattavuutta sekä kehittää yhteistyötä alan toimijoiden kesken.

Lomalaidun on järjestänyt kolme erillistä ruokamatkailun osallistavaa workshop-päivää yhteistyössä ravintola-alan pitkän linjan ammattilaiskouluttajan Perho PRO:n ja ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön, ELO-säätiön kanssa. Viimeisin osallistava workshop pidettiin 25.8.2020 Teijon ruukkikylässä. Paikaksi valikoitui  meren rannalla sijaitseva kaunis Villa Seaview. Sain vinkin villasta paikallisen elinkeinoyhtiö YritysSalon avuliaalta Maija Pirvolalta.

Päivä oli tuttuun tapaan suunnattu maaseudun matkailuyrityksille, joilla löytyy intoa ja halua kehittää omaa ruokamatkailutuotettaan ja osaamistaan. Olimme valinneet teemaksi kalatuotteet, koska suomalaisella puhtaalla kalatarjonnalla voidaan tehdä todellinen läpimurto myös ruokamatkailussa ja hyviä tuotteita kalankin ympärille tarvitaan lisää. Ruokamatkailun tuotesuosituksissa on myös mainittu paikallinen kestävä vaihtoehto, villikala ja sen käyttö matkailijan lautasella. Tutustu täältä laajemmin ruokamatkailun uudistettuihin tuotesuosituksiin .

Perho PRO:n Olli Takanen veti keittiöosuuden tutulla ammattimaisella ja rauhallisella otteellaan. Pääroolissa valmistamisessa oli kuitenkin eri puolilta maata tulleet maaseudun matkailun edustajat. Vuoden tarjoilija 2019 Heidi Martikainen kattoi ja ideoi kauniin teemaan sopivan pöydän, jonka katteessa puu – ja kivi materiaaleina olivat hyvin esillä. Elokuun kukka, auringonkukka koristi näyttävästi luontoa mukailevaa pöytää.

Pääsimme  kehittämispäivän osallistujien kanssa tutustumaan sekä Teijon ruukkikylään että Mathildedahliin. Paikallinen kalastaja Kala-Tovin Ville Toivonen esitteli melkoisen laajaakin toimintakenttäänsä.  Kala-ToVilla on tarjolla paikallista kalaa, kalastus- ja ruokamatkailupaketteja, kalasta tehtyjä koruja sekä se tarjoaa myös kala-alan asiantuntijapalveluita. Ruokamatkailuun on helppoa sitoa koukuttavia tarinoita, ja niitä kalastajalla ja ruukkikylässä riittää. Tutustu Kala-ToViin enemmän täältä.

Ruukkikylät ovat keränneet tänä kesänä ennätysmäärän kotimaisia matkailijoita ja suosio on ollut suuri. Enkä ihmettele miksi. Ruukkikylässä oli kuin olisi tullut keskelle satukirjaa, ja samalla ajassa taaksepäin. Tammien ja jalavien reunustamat tiet kuljettivat matkailijan kävellen tutustumaan kylän puoteihin, käsityöläisiin ja kahviloihin. Hotel Mathildedahlia pyörittää Krista Gustaffsson tiimeineen ja kertoi meille käsintehdyn pastan olleen tämän kesän hitti heillä, kun jono kiemurteli ulos saakka. Tutustu Hotel Mathildedahliin enemmän täältä. 

Palaute päivästä on ollut positiivista ja yrittäjät kokevat, että vastaaville päiville, yhdessä tekemiselle, verkostoitumiselle ja uusille ideoille on tarvetta. Samaa mieltä olen minäkin. Lämmin kiitos mukana olleille.

-Anne

Saaristolaispöydän reseptejä.

Teijo
Mathildedahl
20200825_160438
20200825_154926
20200825_153518
20200825_153442
20200825_152539
20200825_141143
20200825_133833