Villistä luonnosta

Vuoden 2019 pääkumppanuus Villistä luonnosta-teemalla Grüne Woche-messuilla ( International Green Week )  toi Suomelle positiivista näkyvyyttä ja lisäsi Suomen tunnettuutta ruoka- ja matkailumaana. Suomalaisten elintarvikkeiden vienti Saksaan on merkittävässä kasvussa ja toimet viennin edistämiseksi tuovat vientiin lisää potkua.  Tänä vuonna Suomi oli mukana jälleen jatkaen samalla Aus der Wildnis- teemalla, 17.-26.1.2020 pidettävässä maailman suurimmassa ruoka-aiheisessa tapahtumassa Berliinin Messe Berlinissä. Messuilla vierailee vuosittain yli 400 000 kävijää ja 90 000 ruoka-alan ammattilaista ja se tarjoaakin hyvän tilaisuuden testata suomalaisia tuotteita ja matkailualan palveluita Saksan markkinoilla. Suomi toi messuille tänä vuonna yli 30 näytteilleasettajaa eri puolilta maata.

Puhtaus ja laatu valtteina

Lomalaidun oli jälleen myös mukana ja mukaamme saatiin neljä aktiivista (ruoka)matkailuyritystä Nurmeksesta ja Ähtäristä, jotka olivatkin kaikki jo kokeneita GW-näytteilleasettajia. Ständimme sijaitsi sopivasti Visit Finlandin ja Saksa-Suomi-reitillä liikennöivän Finnlinesin välissä. Nurmeksen Puukarin Pysäkki ja Männikkölän Pirtti olivat mukana yhteisellä Majatalosta Majataloon-brändillä. Reitistä voi lukea lisää täältä.
Männikkölän Pirtin Ritvan käsintehdyt karjalanpiirakat maistuivat saksalaisillekin. Tarjolla oli sekä Pielisen savumuikulla päällystettyjä piirakoita että perinteisesti pelkällä munavoilla.  Ritvan karjalanpiirakoissa maistui messuilla suomalainen vastuullisesti tuotettu ohra, ja se sopiikin riisin sijaan täydellisesti piirakkaan. Puukarin Pysäkin Anni tarjoili messuvieraille ruokamatkailuelämysten lisäksi myös kaunista ja hempeää kantelemusiikkia. Äänimaailma on matkailuelämyksessä erittäin tärkeää, oli se sitten luonnon ääniä, hiljaisuutta tai soittimia ja laulua. Paikalliseen ruokaan ja tarinoihin voi yhdistää siihen sopivaa musiikkia matkailijan iloksi, kuten Anni Puukarin Pysäkillä on tehnytkin.

Ähtärissä sijaitsevat Hyvölän Talo ja Valkeisen Loma edustivat Etelä-Pohjanmaan matkailuyrityksiä tarjoten sekä mökkilomia, 1800-luvun kartanomajoitusta että maatilamatkailua. Valkeisen Loman erikoisuutena on poropuistovierailut ajeluineen. Molemmissa onnistuu erilaiset ryhmäruokailut sekä ohjelmalliset matkailupalvelut laavukahveineen tai kalastuksineen ja saunaelämyksineen.

Puhtaus, laatu, jäljitettävyys ja luotettavuus korosti messujen tiimellyksessä ministeri Jari Leppä, tarkoittaen niitä tekijöitä, joilla Suomi erottuu muista myös Saksan markkinoilla. Puhtaus on yksi matkailun valttikorteistammekin. Vaikkakin ruoka on pääteemana Grüne Wochella, kiinnostaa saksalaisia messuilla myös erilaiset matkailuun liittyvät ohjelmapalvelut, kuten kalastus, luontomatkailu tai leirintämahdollisuudet, sekä tietenkin ruokamatkailu ja ihanat, aidot suomalaiset maut.