Ahvenanmaan maaseutu kutsuu vuosittain juhlimaan kauden satoa ja nauttimaan lähiruoasta ja inspiroivista kohtaamisista paikallisten ruoantuottajien kanssa. Sadonkorjuujuhlat, ahvenanmaalaisen ruokakulttuurin moottori ja sykkivä sydän, on syksyn kohokohta Ahvenanmaalla. Syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna voi kolmen päivän ajan nauttia Ahvenanmaan maaseudusta, kun sadonkorjuuantimet ovat parhaimmillaan, oppia maaseudun elämästä, ostaa satoherkkuja suoraan ruoantuottajilta ja maistella kausituotteista valmistettua lähiruokaa.

Skördefest Åland järjestettiin tänä vuonna 23. kerran.  Tapahtuman pääjärjestäjätahona on Skördefestens Vänner-yhdistys, jonka pääasiallisena tehtävänä on järjestää Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat ja Ahvenanmaa Vihannoi -kevätfestivaali. Yhdistyksen tärkeimmät tavoitteet ovat edistää tuotantoa, kasvattaa kuluttajien luottamusta ahvenanmaalaisiin tuotteisiin ja kertoa elämästä maaseudulla.  Lue lisää yhdistyksestä täältä .
Tapahtuman suosio on ollut kasvussa vuosi vuodelta, ja mukana tänä vuonna oli 49 tilaa ja/tai matkailuyritystä. Katso tämän vuoden tapahtuman ohjelma täältä.

Liikenneyhtiöt ja saavutettavuus
Eckerö Line toimii tapahtuman pääsponsorina ja -yhteistyökumppanina. Yhtiö järjestää tapahtumaan pakettimatkoja, samoin kuin Viking Line ja monet muut matkatoimistot/yritykset. Eckerö Line järjestää yhteistyössä Williams-bussin kanssa useita bussimatkoja Skördefestenin ympäri kohteesta toiseen myös yksittäismatkailijoille.  Tapahtuma saa näkyvyyttä ja kävijöitä yhteistyön kautta suoraan laivamatkustajista. Omalla autolla liikkuvalle oli järjestetty joka kohteeseen parkkitilaa. Ahvenanmaa on tunnettu pyöräilymatkakohde, ja Sadonkorjuujuhlien välimatkojen ollessa kohtuullisia, myös pyörällä pääsi liikkumaan paikasta toiseen.


Yhteistyön tärkeys
Sadonkorjuujuhla on Ahvenanmaalle vuoden kohokohtia ja kerää vuosittain suuren määrän ihmisiä yhteen. Yhteistyö on yksi tärkeimpiä asioita tapahtuman onnistumisen kannalta. Lähes jokaisella tilalla tai ravintolassa oli myytävänä myös muiden tuottajien tuotteita, niin elintarvikkeita kuin paikallisia käsitöitä. Yhteistyön merkitystä korosti jokainen tapaamani henkilö. Visit Ålandin merkitys ja mukanaolo tapahtuman näkyvyydelle ja kumppanuuksille on myös erittäin tärkeää.

Sujuva yhteistyö ja yhteinen ylpeys omista paikallisista tuotteista ja kulttuurista sekä luonnosta näkyi kävijälle toimivana kokonaisuutena ja erittäin mallikkaasti järjestettynä kolmen päivän tapahtumana, jossa keskiössä on Ahvenanmaan oma ruokakulttuuri, sen tuottajat ja tarjoajat, ihmiset, luonto ja tarinat taustalla.
Skördefest vei myös minun sydämeni kerta heitolla, enkä ihmettele miksi kävijät palaavat yhä uudelleen ja miksi tapahtuma kerää uusia kävijöitä lisää joka vuosi. Tästä tapahtumasta, toimijoiden yhteistyöstä  ja matkanjärjestäjien mukana olosta olisi tänne Manner-Suomeenkin paljon ammennettavaa. Loistavat tuotteet, alueille ominaiset ruokaherkut, tuottajat sekä tarinat taustoilla meillä jo onkin valmiina.

 

Sadonkorjuujuhlilla vieraili myös monia toimittajia.
Lue Iltalehden toimittaja Katariina Lehtikannon hyvä matkajuttu täältä: Skördefest on syksyn viehättävin tapahtuma.

Katso täältä myös MTK Häme ry:n Ruokaviestin tuottama hyvä Skördefesten-kooste: