Matkailutila Lahdelma Pertunmaalta on Maaseutumatkailun Kellokas 2021

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n myöntämän Vuoden Kellokas -tunnustuksen saa tänä vuonna pertunmaalainen Matkailutila Lahdelma. Ritva ja Pertti Lahdelma ovat harjoittaneet maatilamatkailua vuodesta 1988 ja ovat siitä lähtien jatkuvasti kehittäneet oman yrityksensä lisäksi myös maaseutumatkailuelinkeinon ja -yrittäjien yhteistyötä.

Ritva ja Pertti Lahdelma


Mittavia investointeja matkailuun

Etelä-Savon Pertunmaalla sijaitsevan karja- ja metsätilan matkailutoiminta alkoi ensimmäisen huvilan rakentamisella Peruveden rantaan talvella 1988. Ensimmäiset vieraat otettiin vastaan jo seuraavana kesänä. – Siitä lähtien tämä on ollut jatkuvaa rakentamista ja remontointia. Rantahuviloita on nyt kolme. Tilan päärakennukseen on saneerattu ruokailu- ja kokoustilat. Pihapiirin vanhoihin aittoihin on kunnostettu neljä lomahuoneistoa, joiden asukkaiden käytössä on erillinen rantasauna. Vuonna 2010 valmistui kylpylähuvila Villa Keidas. Vuonna 2012 rakennettiin hakelämpölaitos, jonka kaukolämpöverkkoon liitettiin päätilan ja lomahuoneistojen lisäksi myös rantahuvilat, Lahdelmat kertovat.
Kaikki huvilat on peruskorjattu ja osittain laajennettu jo kolmeen kertaan. Koska majoitustilojen käyttö kovaa, niitä pyritään ajanmukaistamaan jatkuvasti. Tilat ovat hyvällä maulla sisustettuja ja tyylikkäitä kuin TV:n sisustusohjelman jäljiltä.  – Pyrimme siihen, että vieraamme eivät pety. Ilmeisesti he ovatkin olleet tyytyväisiä, koska tulevat takaisin yhä uudestaan, Lahdelmat toteavat.

Petipaikkoja Matkailutila Lahdelmalla on yhteensä 43 plus lisävuoteet. Lisäksi Lahdelmat vuokraavat tilan ulkopuolella kolmea lomamökkiä vuosisopimuksilla. – Viikko-ohjelmassa työllistävin yksittäinen toimenpide on liinavaatehuolto. Olemme tehneet sen ratkaisun, että liinavaatteet kuuluvat aina majoituksen hintaan. Ulkopuolista työvoimaa meillä on kaksi siivoojaa.

Yrittäjäyhteistyötä paikallisesti ja valtakunnallisesti

Esimerkiksi juhlien ja kokouksien ateriapalveluja järjestävät paikalliset pitopalveluyrittäjät. Muutenkin Lahdelmat pyrkivät ohjaamaan vieraitaan käyttämään paikallisia palveluja. Lahdelmat ovat osallistuneet yrittäjäyhteistyön kehittämiseen myös maakunnallisesti ja valtakunnallisesti. Ritva Lahdelma on Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n perustajajäsen ja toimi jonkin aikaa sen hallituksen jäsenenä. Ennen Euroopan unioniin liittymistä hän edusti maatilamatkailuyrittäjiä MTK:n kehittämistoimikunnassa. Opetushallituksessa hän oli kehittämässä matkailuyrittäjiksi opiskelevien näyttöjä. Lahdelmat ovat osallistuneet moniin matkailun kehittämishankkeisiin.

Ympäristövastuullisuus korostuu matkailutilan toiminnassa

Viime aikoina maatilamatkailussakin ovat korostuneet ympäristöasiat. Lahdelman tilaa on jo pitkään hoidettu luonnonmukaisesti. Maatilan sivuelinkeinona aloitetusta matkailusta on vähitellen kehittynyt tilan pääelinkeino. Jokin aika sitten karja sai lähteä, mutta elävällä maatilalla on edelleen hevosia, koiria ja kissoja. Ammattinsa sitovuuden takia Lahdelmat ovat oppineet arvostamaan myös vapaa-aikaa. Pertti on ollut aktiivinen kilpahiihtäjä. Viime aikoina pariskunnan yhteiseksi harrastukseksi on sukeutunut tanssi ja Ritva on innostunut hevosten myötä ratsastuksesta.

Palkinnon kriteerit

Maaseutumatkailun Kellokas on Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n myöntämä korkein tunnustus yritykselle/henkilölle/henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla.  Vuoden Kellokas -palkinto jaetaan nyt 22. kerran. Valinnassa huomioidaan palkittavan toimiminen alueellisesti ja valtakunnallisesti maaseutumatkailun hyväksi, liiketoiminnan pitkäjänteisyys ja laatu sekä verkostoituminen muiden alueen yrittäjien kanssa.

Lisätietoja: Lahdelma.com
Lisätietoja huomionosoituksesta: Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka, 040 596 8027.

Koivuniemen Herrasta vuoden 2021 Kehittyvä maaseutumatkailuyritys

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry ja Lomalaidun ry ovat myöntäneet Kehittyvä maaseutumatkailuyritys -palkinnon merikarvialaiselle Koivuniemen Herran farmille. Yrityksen neljäs vuosikymmen lähti käyntiin suurten muutosten saattelemana, kun yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos ja hankittiin laajenevaan, ympärivuotiseen matkailuun soveltuvat tilat.

 

Sirkkaliisa ja Markku Koivuniemi sekä Frans ja siskonsa Miina Koivuniemi

Uuden sukupolven yrittäjille valtakunnallinen tunnustus rohkeasta otteesta

Koivuniemen Herra on tarjonnut ohjelmallista matkailutoimintaa Merikarvialla, Porin seudulla Satakunnassa vuodesta 1991. Yrityksen perustajat, vanhempi isäntäpari Sirkkaliisa ja Markku Koivuniemi, ovat kehittäneet toimintaansa määrätietoisesti jo kolmen vuosikymmenen ajan. Erilaisille ryhmille, leirikouluille ja MuuMaa -kotieläinpihan päiväkävijöille on tarjottu maalaiselämyksiä lehmänlypsystä erilaisiin perinnepajoihin. Nuorempi polvi, Frans ja siskonsa Miina Koivuniemi, halusi vanhempiensa jalanjäljissä jatkaa tärkeäksi kokemaansa työtä.

Koivuniemen Herran matkailutoiminta siirtyi suunnitellusti uuden yrittäjäpolven ohjaksiin viime syksyn aikana. Vaikka koronaepidemia on kurittanut matkailualaa, on Koivuniemen sisarusten usko kotimaan matkailuun jopa kasvanut haasteista huolimatta. – Luottavaisin mielin lähdimme yrittäjiksi ja onhan meillä vanhan isäntäparin tuki ja turva lähellä. Työskentelyä perheyrityksessä jatketaankin edelleen samalla kokoonpanolla, uudet yrittäjät kertovat.

Vetovastuuseen siirtyessään Frans ja Miina Koivuniemi lähtivät kehittämään toimintaa hankkimalla yritykselle uudet, laajemmat tilat Merikarvian Tuorilasta valtatie 8:n varrelta. Paikkana vanha Harjun tila mahdollistaa entistä monipuolisemman ja ympärivuotisen toiminnan. Maalaismeininkiä ja matkailupalveluja ympärivuotisesti uusissa tiloissa landeteemapuistossa, maalaishotellissa ja hostellissa sekä lounas-kahvilassa. Tilalla jatketaan vanhojen tuttujen maalaismeininkien parissa, mutta suositun MuuMaa -landeteemapuiston rinnalle on tuotettu myös uusia palveluita. Huhtikuussa farmilla avautuivat tarinaa huokuvat majoituskohteet Maalaishotelli Hanna & Magnus sekä Hostelli Vanha navetta. Päätalon tunnelmallisessa tuvassa sijaitsee lounas-kahvila Harjun tupa. Loppukeväälle odotetaan aikuisten pienryhmiä kokoustamaan ja virkistäytymään. – Muutos- ja rakennustöitä on ollut paljon, sillä tila on toiminut viime vuosikymmenet tanssipaikka Merikievarina. Koko konseptin kasvaminen tuo omat haasteensa yrityksen arkeen. Ajaton, aito maalaistunnelma ja tekeminen pilke silmäkulmassa halutaan säilyttää kasvusta huolimatta, Frans Koivuniemi lupaa.  – Meillä on intohimo tähän työhön sekä halu kehittyä ja uudistua, vaikka se edellyttäisi jännittäviäkin uudistuksia. Meillä on kasassa hyvä tiimi ja vahva yhteinen visio maalais- ja luontoelämyksien tuottamisesta, Miina lisää.

Kasvua yritysverkostosta

Koivuniemen Herran farmi on yksi Merikarvian matkailun yritysvetureista. Yrityksellä on selkeä oma toimintakonsepti, jossa asiakas on huomioituna joka hetkessä. Yritys luo alueelle elinvoimaa hyödyntämällä tuotteissaan ja palveluissaan muita alueen yrityksiä. Moni alueen matkailutuotteista onkin rakennettu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. – Tavoitteenamme on kasvaa verkostona yhdessä yritysten kanssa. Loistavana esimerkkinä matkailun yritysverkostosta on kunnan hallinnoima Merikarvialla onnistuu! -yritysryhmähanke, jossa myös Koivuniemen Herran farmi on mukana. Olemme kuntana tukemassa yritysten verkostoitumista, kasvua ja kehitystä monella tapaa, oli sitten kyse markkinoinnista, tuotekehittelystä tai toimitilojen tarpeesta. Koivuniemen Herran saama tunnustus on palkinto sekä upealle yrittäjäperheelle että koko meidän yrittäjäverkostolle, iloitsee Merikarvian kunnan kehittämisasiantuntija Noora-Mari Iisakkala.

Tunnustuksen kriteerit

Valinnassa huomioidaan innovatiivisuus ja rohkea ote yrityksen kehittämiseen. Palkittava voi olla uusi yrittäjä, joka aloittaa tyhjältä pöydältä tai toimivan yrityksen jatkaja, joka on lähtenyt kehittämään yritystä selkeästi uusille urille. Palkinnolla halutaan kannustaa nimenomaan uutta yrittäjäsukupolvea ryhtymään maaseutumatkailuyrittäjiksi. Tunnustus jaetaan nyt 14. kerran.

Lisätiedot:

Pehtoori Frans Koivuniemi, p. 040 533 8057, info@koivuniemenherra.fi
www.koivuniemenherra.fi

Lisätiedot huomionosoituksesta:

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n puheenjohtaja Kirsi Ilola 040 596 8027
ja Lomalaidun ry:n toiminnanjohtaja Kimmo Aalto, 040 1791 618