Keskiviikkona 27.1. järjestettiin Tehdään Tulevaisuus Yhdessä-tapahtuma, jossa pääteemanaksi olimme valinneet maaseutu- ja ruokamatkailun ja erityisesti niiden menestystekijät meillä Suomessa.
Teemapäivän tarve ja aloite nousi alan yrittäjiltä, joista pääosa on ollut mm. Berliinin Grüne Woche -messuilla ja Pietarin Day of Finland -tapahtumassa mukanamme suomalaista maaseutu- ja ruokamatkailua edistämässä viime vuosina.
Yrittäjäryhmän ja Lomalaidun ry:n toimesta hahmottelimme päivän tavoitteita ja sisältöjä ja luonnostelimme ohjelmaa siltä perustalta. Moni yrittäjä toimii edelleen erittäin haastavassa markkinatilanteessa. Myös yhteiset verkostoitumistilaisuudet sekä ammattitilaisuudet ja -tapahtumat ovat käytännössä kadonneet. Tällä teemapäivällä halusimme paikata tätä suurta vajetta ja samalla katsoa positiivisesti tulevaisuuteen mm. yrittäjien/yrittäjille ideoita ja tarpeita esiin tuoden sekä niistä keskustellen ja mahdollisuuksia ja vahvuuksia löytäen.
Korhosen Anni Puukarin Pysäkistä, Ilorannan Samu, Hyvölät Ähtäristä ja Isokenkäisten Klubin Sirpa ja Katja Kuusamosta kuuluivat maaseutumatkailuyrittäjistä järjestäjäporukkaan ja yhteydenpito pysyi tiiviinä ja hyvänä välimatkoista huolimatta. Halusimme tuoda tapahtumaan samaa IGW-tunnelmaa ja yhteenkuuluvuutta, vaikka fyysisesti emme tällä kertaa päässetkään kohtaamaan. Anni kirjoitti tapahtuman taustoista myös omaan blogiinsa, joka on luettavissa täällä Emännän blogista.
Tapahtuma keräsi heti ohjelman julkaisun jälkeen runsaasti kiinnostusta, ja mukavaa pöhinää tapahtuman ympärillä. Livelähetystä seurasi parhaimmillaan reippaasti yli 200 henkilöä. Ohjelma oli runsas ja monipuolinen ja puhujia meillä oli kaikenkaikkiaan yli 10hlö. Päivän juontajaksi valittu yrittäjä, radiojuontaja Lauri Salovaara hoiti homman ammattimaisella otteella alusta loppuun.
Yksi päivän kohokohdista oli piipahdus kuvan välityksellä näissä kaikissa neljässä yrityskohteessa eri puolella Suomea. Visit Finlandin kehittämispäällikkö Terhi Hook johdatteli kuulijat onnistuneesti teemaan kertoen samalla ruokamatkailun päivitetyistä tuotesuosituksista ja haastattelemalla jokaisen yrityksen edustajaa niin valitusta päivän ”taste of place”-lounaasta kuin paikan omasta ruokafilosofiasta. Kuulimme mielenkiintoisia yritystarinoita ja päivän menut veivät kielen mennessään. Näitä tarinoita täytyy kuulla ja kokea lisää.
Oli ilo olla mukana ja päästä kokemaan ja vahvistamaan sitä tosiasiaa, että kyllä meillä Suomessa vahvuuksia löytyy. Palautteidenkin mukaan ohjelma oli onnistunut ja vastaaville teemapäiville on tarvetta jatkossakin. Kiitos kaikille mukana olleille! Yhdessä onnistutaan.
Tapahtuman tallenne löytyy täältä: Tehdään tulevaisuus yhdessä 27.1.2021