Monessa maaseudun matkailuyrityksessä tuotetaan ainakin osa tarjolla olevasta ruokavalikoimasta itse, usein luonnonmukaisin menetelmin ja perinteisine kädentaitoineen. Yrittäjät vaalivat, ylläpitävät ja kehittävätkin ruokakulttuuriamme kukin vielä omaan maakuntaan ja omaan palveluvalikoimaansa parhaiten soveltuvaksi. Lähellä tuotettu ruoka on paitsi ympäristöystävällinen valinta myös äärimmäisen maukasta. Ajattelin koota muutamia kotona valmistettavia helppoja reseptejä myös blogiini. Korona-kriisin aikana kotona syominen on luonnollisesti lisääntynyt ja monessakin kodissa tutut vanhat ideat alkavat olla jo käytetty. Meitä kotoilijoita helpottaa monet ruokapalveluyritykset, jotka ovat luovasti ryhtyneet tilanteen vaatimalla tavalla toimeen ja tarjoavat ravintolaruokaa mukaan noudettavaksi ja/tai kotiinkuljetettuna. Silti, tottakai omatekemällä ruualla on paikkansa, mutta mikäs sen mukavampaa kuin luopua välillä niistä omista tutuista resepteistä ja uskaltaa kokeilla jotain uutta.
Reseptikierroksen aloittaa energiseltä Puukarin Pysäkin Korhosen Annilta saatu kaalisalaatti, MTK:ssa ruokamarkkina-asiantuntijana työskentelevän Heidi Siivosen paahdetut perunat ja Maatilamatkailu Ilolan Kirsi Ilolan kevääseen sopiva simaresepti.
Kaalisalaatti
Anni Korhonen toimii Nurmeksessa sijaitsevan Puukarin Pysäkin emäntänä ja yrittäjänä ja ruoka on Puukarin toiminnassa erittäin merkittävässä roolissa, usein pääosassa. Anni jakoi myös reseptin tarinan:
”Kirpeä kaalisalaatti on jaetuin ohje ollut Majatalossa. Sitä reseptiä jaan ilolla, koska valkokaali on hienoimpia meidän kasviksista. Äitini löysi aikoinaan ohjeen Marttojen Ekopidot-reseptilehtisestä 90-luvun alussa , samaan aikaan kuin Majatalo valmistui Paalajanvaaran kupeeseen. Valkokaalisssa hyvin huomaa kausivaihtelut. Nyt kevät talvella kaali on jo kuiva ja väritön, kun taas varhaiskaalissa on nestettä ja ihanan heleä, vaalean vihreä väri. Lisäämme näin keväällä jauhettua tai tuoretta kurkumaa liemeen, että saamme hienon auringonkeltaisen värisen salaatin. Joulun aikaan salaatin voi tehdä punakaalista ja – sipulista, silloin salaatin väri on hieno purppuranpunainen.”
Ohje: Maaseutumatkailuyrittäjä Anni Korhonen, Puukarin Pysäkki. Tutustu enemmän: Puukarin Pysäkki
Paahdetut Perunat
Peruna on monipuolinen, edullinen, maistuva raaka-aine, joka on myös ravitsemuksellisesti hyvä valinta. Peruna sopii useimpiin ruokavalioihin, ja miedon makuisena maistuu myös lapsille. Kotimaista ruokaperunaa on saatavilla ympäri vuoden, ja lajikkeista löytyy joka tarkoitukseen sopiva peruna. Perinteiset lisäkeperunat keitetään, mutta uunissa paahdettu peruna on mahtavan makuinen lisäke tai naposteltava sellaisenaan! Valmistus on lisäksi tosi vaivatonta, perunat pestään ja maustetaan, ja uuni hoitaa loput.
Paahdetut perunat (4:lle)
- 10 isoa, jauhoista perunaa, esim. Bellarorosa tai Mozart
- 0,5 dl rypsiöljyä
- 1 tl suolaa
- rouhittua mustapippuria, 0,5 tl paprikajauhetta, 0,5 tl valkosipulijauhetta
- (kourallinen kirsikkatomaatteja)
Valmistusohje:
Valitse tasakokoisia perunoita, pese ne hyvin ja leikkaa kahtia Sekoita kulhossa öljyyn mausteen, ja lisää perunan puolikkaat. Kääntele käsin, niin että perunat maustuvat kaikkialta. Paista perunoita leivinpaperin päällä uunipellillä 200 asteessa perunoiden koon mukaan 45-60 min. Maukkain lopputulos syntyy, kun perunat ovat pellillä yhdessä kerroksessa. Halutessasi voit lisätä paistamisen loppuvaiheessa perunoiden päälle kypsymään kirsikkatomaatteja.
Vappusima
Ilolan maatilalla porisee ja hyvää vauhtia sima ja sitä saa tilata ennakkoon, samoin kuin suussasulavia munkkeja. Kirsi tekee perinteisen vappusiman sekä rusinoilla että ilman.
Ilolan Vappusima:
- 5 l vettä
- 300-350 g sokeria (3,5-4 dl)
- 300-350 g fariinisokeria (4-5 dl)
- 2 sitruunaa
- pieni nokare hiivaa (herneen kokoinen)
Valmistusohje:
- Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa kuorimaveitsellä pois
- Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
- Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri kulhoon.
- Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
- Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
- Lisää loput vedestä kylmänä.
- Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
- Anna olla huoneenlämmössä kunnes seos alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
- Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
- Siivilöi sima pulloihin.
- Korkita löyhästi.
- Vie viileään paikkaan. Tarkkaille käymistä. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit napakammin.
- Sima on valmista, kun rusinat ovat nousseet pinnalle. Tähän kuluu muutama päivä.
Kirsin vinkki: Voit korvata toisen sitruunan yhdellä verigreipillä tai greipillä tai 2 limellä. Jos haluat vähän erilaista makua simaan, lisää ennen kiehuvan veden kaatamista sokereiden ja sitruunoiden joukkoon tuoreen mintun oksia. Greipin kanssa voi kokeilla mausteena myös paria oksaa rosmariinia.
Katso lisää Ilolan maatilamatkailuyrityksestä ja puodista.