Finlandia-talo on tuttu kaikille meille suomalaisille samoin kuin monelle kansainväliselle kongressivieraalle, ja talo tunnetaan kongressien lisäksi konserteista ja isoista tapahtumistaan. Uusi FINLANDIA CAFÉ on kuitenkin suunnattu ennenkaikkea kuluttajille, siispä meille ihan kaikille. Sisäänkäynti uudistuneeseen kahvilaan on entisen Cafe Verandan tapaan Töölönlahden puoleiselta ovelta. Pääsin kokemaan avajaisten tunnelman ja tutustumaan kaiken ideoinnin ja toiminnan takana oleviin ihmisiin ja liikeideaan.

Finlandia-talon monipuolinen ravintola- ja kokoustoiminta siirtyi tänä vuonna Kanrestalta Finlandia-Talon omaan operointiin. Ravintolan liiketoimintajohtajaksi palkattiin Kanrestalta tuttu Elina Juvakka, joka siirtyi Finlandia-Talon tehtävään toukokuussa.  Elina kertoi tämän olevan unelmapesti monia kokeneelle alan ammattilaiselle. Elinan ensimmäinen tehtävä oli koota paras mahdollinen tiimi ympärilleen ja siihen tarvittiin sekä talon hyvin tuntevaa kokenutta henkilöstöä että uutta verta ja tuoreita uusia ideoita. Näinpä löytyi myös Mika Jokela keittiötoiminnan ohjaksiin, joka on tunnettu pitkästä urastaan Vanajanlinnan keittiömestarina mutta myös esimerkiksi Top Chef- ohjelmasta.  Näin Elina ja Mika lähtivät yhdessä kesällä hiomaan Finlandia-Talon ravintoloitten tapahtuma- ja kuluttajatuotetta kuntoon, ja yhtenä tavoitteena oli uudistaa kahvila enemmän kuluttajia houkuttelevaksi, vastuullisesti ja kestävästi.

Kahvilassa huokuu kotimainen arkkitehtuuri ja sen sisustuksen on suunnitellut Tuuli Sotamaa. Suunnittelutoimisto Ateljé Sotamaa on erikoistunut elämyksellisten tilojen luomiseen, joiden keskiössä ovat aidot tarinat ja ihmisten kokemus. FINLANDIA CAFÉn sisustus haluttiin toteuttaa kestävästi ja vastuullisesti. Kalustuksessa käytettiin muun muassa Suomen EU-puheenjohtajakautta varten kunnostettuja alkuperäisiä Alvar Aallon huonekaluja. – Toimme tilaan paljon vaaleaa, lämminsävyistä puuta, kuten tammea, vaahteraa ja punapyökkiä. Ne korostuvat kauniisti sinistä sauvatiiliseinää ja messinkipintoja vasten. Aalto itse käytti suunnittelussaan paljon vahvoja kontrasteja, joten haimme väriyhdistelmiä, joita sininen seinä korostaa. Vanhojen huonekalujen rinnalle on tuotu suomalaista designia, kuten Marimekon Siirtolapuutarha-kuosia, joka näkyy astioissa ja tekstiileissä, Sotamaa kertoo.

Suomi edellä

FINLANDIA CAFÉn sisustus tukee kahvilan ruokafilosofiaa, eli suomalaisen ruoan ja aitouden arvostusta. Mika Jokela haluaa korostaa koko Suomen parhaita uniikkeja raaka-aineita ja tuoda näitä esille kahvilan tarjoiluissa. – Suomi on täynnä hienoja tuotteita, joista etsimme käyttöömme parhaat. Tavoitteena on tehdä koko Suomesta ruoka-aitta, josta tuomme tarjolle eri paikkakuntien erikoisuuksia. FINLANDIA CAFÉn nimikkoannokseksi on kehitetty neljän maun Taste of Finlandia -lautanen, jossa yhdistetään vaihtuvia herkkuja Pohjois-, Itä-, Etelä- ja Länsi-Suomesta. Valikoima elää vahvasti sesonkien mukaan, kertoo Mika Jokela.  Pääsin maistamaan tuota nimikkoannosta ja kirjaimellisesti kaikki ilmansuunnat veivät kielen mennessään. Omaksi suosikiksi tällä kertaa nousi idän syksyinen tattimousse, jossa todellakin sienimetsän antimet tulivat täyteläisesti esiin. Hollolan Ainoa Wineryn marjaviinit on myös valittu kahvilan valikoimaan ja tukevat täydellisesti kotimaisten tuottajien herkkuja tässä uniikissa miljöössä. Ruokamatkailun helmiä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen niin sisustukseltaan kuin ruokatuotteeltaan.

-Anne

Finlandia Cafén kotisivut 

Ruokamatkailun blogi