Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestettiin 17-19.10.2023 ensimmäistä kertaa Lapissa Rovaniemellä. Kilpailu oli avoin yrittäjille Suomesta, Ruotsista ja Norjasta ja tämän vuoden teemana oli arktinen artesaaniruoka. Artesaaniruoalla tarkoitetaan ammattitaidolla ja käsityömäisin menetelmin jalostettuja elintarvikkeita, jotka eivät sisällä turhia lisäaineita. Tuotteissa käytettyjen raaka-aineiden tulee olla kotimaisia ja alkuperältään tunnettuja. Artesaaniruoka nostaa esille perinteisen ruoan, kehittää sen valmistustapoja ja luo innovatiivisia tuotteita. SM-kilpailukonseptista vastaa Suomen Artesaaniruoka Ry, ja tänä vuonna tapahtumajärjestelyjen päävastuu oli Lapin ammattikorkeakoululla.
Mikä on ruoka-artesaani?
Ruoka-artesaani harjoittaa käsityömäistä ruoan jalostusta, jossa raaka-aineet jalostetaan huolella, pienissä erissä ja usein omalla tilalla. Ruoka-artesaani luo ainutlaatuisia tuotteita, joissa on paljon makua, jotka ovat laadukkaita ja joilla on selkeä identiteetti ilman turhia lisäaineita. Artesaaniruoalle on ominaista ihmisen kädenjälki ja taito koko tuotantoketjussa.
Ilahduttavaa tänä vuonna oli, että kilpailuun osallistui laajasti tuotteita eri puolelta Suomea, Ahvenanmaalta Muonioon.
Markkinointi ja tuotekehitys
Kansallisten mestaruuskilpailujen tavoitteena on lisätä artesaaniruokatuotteiden tunnettavuutta sekä vauhdittaa tuotteiden markkinointia ja myyntiä. Sen lisäksi kilpailu auttaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja liiketoimintaansa. Mukana oli tänäkin vuonna sekä ensikertalaisia että aiemmissa kilpailuissa mukana olleita. Osalla tuottajista on oma verkkokauppa, mutta moni sanoi jälleenmyyjien olevan tärkein kauppakanava tuotteilleen. Olisipa hienoa joskus nähdä, miten kaikki nämä ainutlaatuiset artesaanituotteet tai edes osa niistä olisi tarjolla yhdessä ja samassa verkkokaupassa helposti ja ostostapahtuma olisi mahdollinen asiakkaalle parhaiten sopivaan aikaan ja paikkaan.
Hailuodossa toimivan Kujalan tilan yrittäjäpariskunta kertoi myyvänsä tuotteita jälleenmyyjille sekä itse suoramyyntinä verkkokaupassa, tilalta ja toreilla. Heidän mukaansa jälleenmyynnin kautta menee eniten tuotteita, mutta menekki on tuoteriippuvaista eri myyntikanavissa. Kujalan Tilan yrittäjät kokevat suurimman tuotteiden ja myynnin kasvumahdollisuuden olevan heidän löökikastikkeissaan, joista lempeä valkolöökikastike voittikin tänä vuonna kasvistuotteiden sarjan. Lue lisää yrittäjätarinoista täältä: Yrittäjätarinat
Ruokamatkailusta potkua tunnettavuudelle
Ruokamatkailuun liittyy vahvasti tarinat, paikallisuus ja puhtaus. Ruokamatkailu mahdollistaa alueen autenttisuuden vaalimisen –asia, joka on yhä useammalle matkailijalle tärkeä ulottuvuus.
Artesaaniruokatuotteet sopivat todella hyvin ruokamatkailuun. Ne tuovat esiin kulttuuriperinteitä, lähiruokaa, puhtautta ja palasen paikallista elämäntapaa ja makua matkailijan lautaselle. Parhaimmillaan ne tukevat myös yritysten ja/tai alueen yhteistä uniikkia tarinaa. Artesaanituottajien ja matkailuyritysten toimiva yhteistyö on tärkeää ja tuotteet sopivat loistavasti raaka-aineeksi matkailuyrityksen omiin keittiöihin, ohjelmapalveluihin vaikkapa retkievään muodossa sekä mukaan ostettaviksi ruokamatkamuistoiksi. Pakkauksella on iso merkitys, kun puhutaan matkailijan houkuttelemisesta, ja oli hienoa, että Artesaaniruoka SM-kilpailussa myös pakkauksilla oli oma sarjansa. Voittajaksi selviytyi Metsämysli Koskijärven Villitilalta Heinävedeltä.
Tapahtumassa oli kaiken kaikkeaan mukavan lämminhenkinen tunnelma ja ylpeyden omista tuotteista ja niiden puhtaista raaka-aineista pystyi aistimaan. Verkostoitumisen ja kollegojen tapaamisen tärkeyttä ei myöskään voi vähätellä. Kilpailun ensimmäisen päivän iltana järjestettiinkin toimialatreffit ja mukana oli 80 toimijaa. Tilaisuus tarjosi mahtavia kohtaamisia, uusia kontakteja ja paljon uuden suunnittelua.
Seuraavan kerran Artesaaniruoka SM-kilpailu järjestetään vuonna 2025 Fiskarsissa.
Katso kaikki tämän vuoden voittajat täältä: Artesaaniruoka SM-voittajat