Keväinen päivä ulkona ja aurinkoa on luvassa enemmänkin seuraaville päiville. Muuten tästä keväästä tulikin hyvin poikkeuksellinen ja ankea koko maailmalle. Miten nopeasti kaikki onkaan käynyt. Ei tämän kuun alussa olisi vielä uskonut, missä tilanteessa tänään, maaliskuun loppupuolella ollaan.

Koronakriisi on iskenyt ennen näkemättömällä tavalla matkailu- ja ravintolan yrityksiin. MaRa ry ennustaa alalle konkurssiaaltoa, mikäli valtio ei  lupaa suoraa tukea ja helpotusta alan yrityksille. Kysyntä on hiipunut kaikilla MaRan edustamilla toimialoilla, joista ensimmäisten isojen kärsijöiden joukossa oli tapahtuma-ja kokouskeskukset, joiden toiminta perustuu täysin ihmisten kohtaamisille, kuten alalla yleensäkin. Toimiala ei ole pystynyt sopeuttamaan kulujaan kysynnän äkkipysähdykseen riittävän nopeasti ja alan yritysten kassat ovat tyhjiä. Maaseudun matkailuyrityksetkin menettivät nopeasti kaikki lähitulevaisuuden varaukset peruutuksina eikä uusia varauksia tule. Yksi jos toinenkin yrittäjä sanoikin tämän olevan sellaista mitä ei olisi voinut millään uskoa tai ennustaa. Mutta tästä selvitään, yhdessä.

Matkailu- ja ravintola-alan yritysten myynnistä on kadonnut nopeassa ajassa 70–100 prosenttia. Liiketoiminta loppuu vähitellen käytännössä kokonaan. Hallitus antoi eilen 24.3 eduskunnalle esityksen majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta, joka antaa hallitukselle mahdollisuuden rajoittaa ravintoloiden aukioloa poikkeusolojen aikana, näillä näkymin ainakin toukokuun loppuun asti. Se tarkoittaa, että ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta tuotteiden ulosmyynti ravitsemisliikkeiden tiloista olisi kuitenkin sallittua.

Kaiken kriisin keskellä, kun suuri osa omastakin ystäväpiiristä on lomautettuna tai lomautusuhan alla, on ollut piristävää seurata luovia uusia ideoita ja yritteliäisyyttä, joita osa yrityksistä on tuonut esiin. Myös positiivista yhteishenkeä ja kotimaisen ruuan arvostuksen lisääntymistä on ollut ilmassa. Esimerkiksi keittiöguru Henri Alén ja kumppanit aloittivat Finnjävel-ravintolasta kotiruuan mukaanmyymisen jo hyvissä ajoin ennen hallituksen antamia esityksiä. Toivottavasti monet muutkin seuraisivat perässä ja syntyisi uusia liiketoimintamalleja, jotka eivät ehkä heti tuo suurta kassavoittoa, mutta ainakin tarjoaisivat välitöntä helpotusta arkeen ja estäisivät täyttä lamaantumista sekä toisaalta toisivat etätyössä pakertaville kuluttajille uusia palveluja, joita voisi turvallisesti ja hyvillä mielin käyttää.

Kaikki olemme samassa veneessä, kukin milläkin laidalla, kuka soutaen, kuka sivustaseuraajana mutta toivottavasti kukaan ei ainakaan vastaanhuopaajana. Mutta yhtä kaikki, asiantuntijoiden ohjeita on nyt noudatettava ja KUN tästä yli päästään, voi parhaassa tapauksessa kotimaan ja lähimatkailun, lähiruuan ja solidaarisuuden arvostuksen ja merkityksellisyyden nousu olla huomattavakin. Suomen turvallisuus ja puhtaus matkakohteena nousee vielä enemmän arvoon. Matkailu- ja ravintola-ala uudistuu, ehkäpä entistäkin parempaan kuntoon.

Omasta arjesta on tässä tilanteessa hyvä löytää hyvinvointia ja voimaa antavia asioita, kun henkinen kuormitus uutisia seuratessa ja omassa arjenpyörityksessä on suuri. Mitä se hyvä olo meille kullekin yksilöinä tarkoittaa tietenkin vaihtelee, minulle se on mm. koiran kanssa metsässä ulkoilu ja vastaleivotun pullan tai leivän tuoksu omasta uunista. Tsemppiä meille kaikille!

-Anne-