Osana RuoKasvu-hanketta Lomalaidun järjestää yhteistyössä Perho Pron ja ELO-Säätiön kanssa ruokamatkailun kehittämispäiviä vuosina 2019-2020 eri puolella Suomea, joista ensimmäinen pidettiin Puumalassa, Saimaan rannalla, viehättävässä Sahanlahti Resortissa viime syyskuussa. Nyt maaliskuussa pidetyssä kevään kehittämispäivässä pureuduttiin aamiaisteemaan ja aamiaisen uusiin ideoihin.
Päivä pidettiin ihastuttavassa Porvoossa Bosgårdin luomutilalla. Bosgård tarjoaa laadukasta omalla tilalla tuotettua luomulihaa, mutta myös ravintola-, virkistys- ja kokouspalveluja ryhmille. Saimme käyttöömme Bosgårdin grilliravintolan ja tilan toinen isäntä Marcus Walsh toivotti meidät heti aamusta lämpimästi tervetulleeksi. Päivän lopuksi pääsimme myös isännän johdolla mielenkiintoiselle tilakierrokselle ja piipahtamaan pääkartanossakin.

Perho Pron Olli Takanen oli valinnut päivän yhdessä valmistettaviin tuotteisiin muun muuassa jugurttia, granolaa, erilaisia mehuja hieman erilaisin twistein, kuten mustikka-kuusi- ja raparperi-mustapippurimehuja.
Hapanjuurileipää tehtiin tällä kertaa vaaleista jauhoista ja jokainen sai myös juurta mukaansa kotiinlähtiessään.  Leivän ulkonäkö ja maku olivat molemmat erittäin houkuttelevia juuri aamiaispöytään. Aamiaistarjoiluun saa helposti lisänostetta myös erilaisin valmiiksi täytetyin leivin. Tietenkään isommille aamiaisryhmille ei voi kaikkea toteuttaa, mutta aamiaistuote yksilöllisissä ruokamatkailupaikoissa voikin vaihdella sesongin ja raaka-aineiden saatavuuden sekä myös ryhmäkokojen mukaan. Täytteitä maalaisleivälle tällä kertaa tehtiin mm. uppomunasta ja pinaatista. Perhon oma sinihomejuusto maistui taivaalliselta itsetehdyn vaalean ja rapsakan leivän kanssa. Hallitseva Vuoden Tarjoilija Heidi Martikainen teki kauniin mallikattauksen kierrätysastioista. Kaikki astiat oli löytöjä kirpputoreilta. Kattauksella ja esillelaitolla voi hyvin tuoda paikan persoonaa esiin eikä jokaisen astian tarvitsekaan olla samanlaisia. Heidi kertoi myös kokemuksistaan Helsingin huippuravintoloissa, miten tarinat tuodaan jokaisessa asiakaskohtaamisessa osaksi palveluelämystä. Keskustelimme myös ympäröivän maiseman merkityksestä sekä esimerkiksi musiikista tai hiljaisuudesta osana elämystä, vaikka ruoka pääosassa tässä onkin.

Suomalainen aamiainen on monipuolinen ja terveellinen. Lähes jokaisesta kehittämispäivään osallistuvasta matkailuyrityksestä löytyi aamupalalta puuroa. Hyvin tehty ja haudutettu puuro onkin mitä mainioin aamiaistuote ja sen ympärille on helppoa tuoda tarinatkin esiin. Makeaakin herkkua saa aamiaispöydässä toki olla. Suomalaiset marjat tarjoavat puurolle ihanat ja vitamiinirikkaat lisäkevaihtoehdot ja samoista marjoista saa hyviä täytteitä erilaisille makeille herkuille. Kehittämispäivän tiimellyksissä valmistimme vadelmaclafoutista ja pullavanukasta. Kaikki käytetyt reseptit voi katsoa täältä: Kehittämispäivän reseptejä.

Kiitos kaikille aktiivisille osallistujille!

Elokuussa 25.8. pääsemme valmistamaan ja ideoimaan uusia kalatuotteita käyttäen suomalaisia kestäviä kalavaihtoehtoja. Siitäkin päivästä tulee varmasti antoisa ja mielenkiintoinen.

 

Anne ja Heidi
Bosgård (22)
Olli
havut
20200303_093655
Bos3
Bo4
Bosgård (9)
Bosgård (18)
Bosgård (4)
Bosgård (6) – kopio
Bosgård (3) – kopio