Näinä haastavina ja vaikeina aikoina teemme haastatteluja kokeneille maaseutumatkailuyrittäjien uranuurtajille; muisteloita menneestä, miten vaikeista ajoista on selvitty sekä viisaita sanoja ja kokemuksia sekä evästystä tulevaan nykyisille yrittäjille.
Heli Kavalto, Kavalton tila, Kaarinan Piikkiöstä
– haastateltavana maaliskuun lopulla.
Lähde. https://slideplayer.fi/slide/11208504/
- Helin ja Markun työtä tilalla jatkaneet Taija ja Antti Kavalto. Sukutilalla on yli 300-vuotinen historia. Taija on miehensä Antin kanssa tilan yhdestoista isäntäpari.
- Heli on toiminut yrittäjänä alalla 48 vuotta alalla.
Merkittäviä tapahtumia ja seviytymiskeinoja vuosien varrelta
Sinulla on pitkä taival maaseudun matkailuyrittäjänä. Mitkä ovat ensimmäisinä mieleesi tulleet haasteet/kriisitilanteet vuosien varrelta yrityksessäsi?
Heli: Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus vuonna1986 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa, jolloin marjatila kriisytyi; telejätti Nokian romahdus ja siitä aiheutunut yritys- ja kokousasiakkaiden väheneminen sekä byrokratian moninaiset koukerot ja lisääntyminen vuosien varrella.
Kuinka hyvin, millaisin toimenpitein ja kenen tuella niistä silloin selvittiin/yritettiin selvitä?
Kun toiminta on ollut monen kivijalan päällä, se luo osaltaan suojaa ja turvaa. Täytyy miettiä ja priorisoida mikä auttaa kussakin tilanteessa. Ohjenuorana ja kannustajana ollut: kovalla työllä eteenpäin.
Entä millaisia suuria kehitysloikkia mieleesi tulee yritystoiminnassanne vuosien varsilta?
Maaseutu tuli arvoonsa ja monenlaisia perhejuhlia alettiin pitää muualla kun kotona; pitopalvelu 80-90 -luvun vaihteessa.
Olet seurannut vuosikymmenten ajan matkailun ja erityisesti maaseutumatkailun kehittymistä yrittäjänä. Tuleeko mielesi/mitkä ovat mieleesi tulleet tapahtumat ja ajat, jolloin ala on joutunut/ollut vaarassa joutua isompaan kriisiin?
Vaikea vastata suoraan. Ehkä kaikki mahdolliset maksut, jotka yrittäjille langetettiin, ja joiden määrä kasvoi vuosi vuodelta. Tietotekniikan tulon piti helpottaa monien yrittäjäasioiden hoitamista, mutta haasteensa siinäkin oli etenkin tietotekniikan tulon alkuaikoina sekä lähes kaiken siirtyessä sähköiseen asiointiin.
Kuinka hyvin, millaisin toimenpitein ja kenen tuella niistä silloin selvittiin/yritettiin selvitä?
Piti ostaa ulkopuolista palvelua tilan ulkopuolelta. Meillä on ollut myös naapuriapu tärkeää ja toimivaa.
Entä millaisia suuria kehitysloikkia mieleesi tulee maaseutumatkailussa elinkeinoalana vuosien varsilta?
Aloitus oli 1980-1990 vaihteessa. Yhtenä esimerkkinä uudesta toiminnasta ja palveluhaasteista oli se, että ihmiset ja asiakkaat olivat sitä mieltä, että ”kun tullaan kylään maalle, niin ei se niin paljon voi maksaa kuin kaupungissa! Perhejuhlien vietto maaseutumatkailupaikoissa nousi suosioon.
Olen seurannut matkailualaa läheltä aktiiviyrittäjyyden jälkeenkin: majoitus-, hotelli-, pitopalvelu-, kokous- ja lounaspalveluja – kaikkia käytettiin laajasti ja lisääntyvästi – eli kehitystä tapahtui joka vuosi. Lapsiperheet ja eläkeläiset tulivat mielellään maalle jne.
Näkökulmia koronakriisistä ja sen vaikutuksista
Miten korona on vaikuttanut sinuun?
Joutuu miettimään monia asioita ja niiden arvoja hiukan uudestaan. Suurin on hätä toisten puolesta. Itse kun on eläkeläinen – toivoo tietysti, että eläke tulee koko ajan. Taustalla on myös tunne jonkinlaisesta ”riesana olemisesta”, kun on yli 70-vuotias. Kuitenkin ajattelee, että tein työtä yhteiskunnan hyväksi yli 50 v. Tämä on meidän monen tunne.
Aikaa harrastaa ulkoliikuntaa ja kanssakäymistä ystävien kanssa puhelimitse ja Facebookissa.
Korona muuttaa yhteiskuntaa, meitä kaikkia. Koronasta voi seurata myös jotain hyvää. Mitä se voisi olla?
Asioita osataan laittaa tärkeysjärjestykseen paremmin, ehkä ”turhat pois” -ajattelu ja toiminta lisääntyy. On aikaa tehdä ”nurkkien siivousta”.
Mitä nyt käsillä olevassa koronakriisissä pitäisi mielestäsi tehdä; toimenpiteet, mahdolliset tuet jne. jotta matkailu- ja maaseutumatkailuelinkeino perheyrityksineen tästä selviäisi?
Kaikki tuki alan yrityksille kuin vaan eri lähteistä saa on tarpeen. Yrityksillä on velat, maksut ja palkat hoidettavina. Käytännössä kellään ei ole juurikaan mitään rahastoa takataskussa.
Maaseudun matkailu matkalla kohti tulevaisuutta
Mitkä ovat mielestäsi maaseutumatkailun vahvuudet ja uudet mahdollisuudet lähitulevaisuudessa? Esimerkiksi uudentyyppistä liiketoimintaa, tuotteistusta ja tuotteita ja uusia asiakaskohderyhmänostoja?
Yrittäjän sitoutuminen ja lankojen käsissä pitäminen. Ihmisläheisyys ja toiveiden kuunteleminen. Yrittäjä ei omia työtunteja laske. Nyt koronakriisissä on tullut ruuan kuljetus koteihin ja toimitiloihin, mikä on mielestäni osittain talkootyötä heikolla katteella.
Terveisesi ja tsemppauksesi maaseutumatkailuyrittäjille kriisin keskellä?
Yrittäjän perheet ovat kovilla. Jaksamista – tilanteet ovat kuulemma ”kuin sota-aikana mutta ei pommiteta.”
Haastattelu: Kimmo Aalto, toiminnanjohtaja, Lomalaidun ry
Kuvat: Kavalton tila