Pääsin tutustumaan elokuussa rajavyöhykkeen tuntumassa Kuusamon Särkiluomalla sijaitsevaan Isokenkäisten Klubiin. Minua oli vastassa iloiset ja aktiiviset siskokset Katja Vira ja Sirpa Kämäräinen, jotka ovat jatkaneet vanhempiensa 1970-luvulla perustamaa matkailuyritystä ja toimineet itse päätoimisina matkailuyrittäjinä vuodesta 2006. Yrityksen toiminta-ajatuksena on tuottaa asiakkailleen mieleenpainuva ja kokonaisvaltainen kokemus, josta jää unohtumattomia muistoja kotiinviemisiksi. Kaukainen sijainti Rukan keskuksesta voitetaan persoonallisella ja yksilöllisellä palvelulla sekä luonnonrauhalla ja sen tuomalla eksotiikalla niin kansainvälisten kuin kotimaisten matkustajien keskuudessa.

Isokenkäisten Klubilla tunsi  todellakin olevansa luonnon äärellä. Puhdas ja hiljainen Heikinjärvi oli tyyni ja vain kaukainen linnun ääni kuului järveltä tullessani pihaan. Tiesin jo entuudestaan etenkin Sirpan olevan intohimoinen kokkaaja ja vastuussa ideoinnista ja valmistamisesta Klubilla tarjotuista mieleenpainuvista herkuista. Heti pääoven vieressä huomasin Maistuva Maaseutu- tunnustuksen, joka yritykselle oli myönnetty. Sisältä löytyi sitten melkoinen määrä muita diplomeja ja sertifikaatteja, joita ahkerat siskokset ovat yrittäjäurallaan saavuttaneet.

Majoitus

Klubilta löytyy monenlaista majoitusmahdollisuutta. Erämaahotelli Kortteeri on kodikas majoitusrakennus Klubin pihapiirissä. Klubin päärakennuksessa on huoneita etenkin ryhmiä varten. Mökit ja hotellihuoneet on sisustettu kodikkaasti ja rakennukset mukautuvat luontoon hyvin, koska ne on rakennettu uusiomateriaaleista: vanhat ladot ja riihet ovat saaneet uuden elämän Isokenkäisten Klubin rakennusten seinissä. Uutuutena majoitusmahdollisuuksiin on tänä kesänä Heikinjärven rantaan saapuneet AuroraHutit ja Katja kertoi niiden keränneen suurta jopa yllättävän nopeasti levinnyttä suosiota etenkin pariskuntien mutta myös yksin matkustavien matkailijoiden keskuudessa. Ja mikäs sen elämyksellisempää kuin katsoa sängystä suoraan taivaalle järven pinnalla kelluvassa AuroraHutissa.  Myös talvisin hutit ovat käytössä, jään päällä.  Kesällä rantasaunan käyttö kuuluu hintaan ja talvella päätalon sauna on käytettävissä sopimuksen mukaan. Hintaan sisältyy aamupala.  Mielenkiintoinen ja todellakin elämyksellinen uutuus Isokenkäisten Klubin tarjonnassa.

Saunaelämys

Kävin kurkkimassa myös seitsemän tähden savusaunalla. Isokenkäisten Klubi on yksi Sauna Tour Kuusamon-kohteista, ja Tour on myös saanut kunniamaininnan Suomen hyvinvointimatkailun kansallisessa kilpailussa. Klubin savusaunalla on  Sauna from Finland -yhdistyksen  myöntämä ensimmäinen saunaelämyksen laatusertifikaatti. Olisinpa heti saanut jäädä kokemaan savusaunan lämmöt ja pulahtaa järveen, mutta matkamme Katjan kanssa jatkui vielä viihtyisiin mökkeihin, joissa oli silmiinpistävän siistiä ja tunnelmallista.

Ruoka

Palasimme päärakennukseen, jossa Sirpa olikin jo valmistanut meille herkullista lounasta. Saimme nauttia suussasulavaa Lapin ukon keittoa, itsetehdyn leivän ja porkkanakaviaarin kera. Kaviaarin resepti on salaisuus, kun sitä Sirpalta utelin.  Jälkiruuaksi Sirpa oli valmistanut itsekerätyistä mustikoista piirakkaa ja juomana nautittiin siskosten äidin keräämistä herukoista valmistettua marjamehua. Lounas oli eittämättä yksi parhaista kokemistani alueen ruokaelämyksistä ikinä.
Enpä ihmettele, miten Klubi on kerännyt vuosien mittaan kiittäviä arvioita matkailijoilta,  jotka palaavat yhä uudelleen ja uudelleen. Venäläinen illallinen on tarjolla ryhmille ja pääseepä ennakkoon tilattuna myös kodalle kokkailemaan emäntien ammattimaisella opastuksella.

Elämystä kaikille aisteille siis upean luonnon keskellä, suosittelen lämpimästi käymään ja kokemaan itse!

Suomen juuri päivitetyn ruokamatkailustrategian kulmakivet on helppo löytää Isokenkäisten Klubin toiminnasta:

-Anne-

Katso Isokenkäisten Klubin kotisivut: www.ikk.fi
Katso Sauna Tour Kuusamon sivut: SaunaTour

Sauna from
vene ja piha
Sirpa-ja-Katja
Sali
Marjapiiras
Laituri aurora hut
Kota
Isokenkäisten klubi
Aurorahut

Ruokamatkailun blogiini täältä.